Een kijkje bij de reddingsbrigade

Op het moment dat je naar het strand gaat op een drukke zomerdag, zie je ze vaak al in het water drijven: de reddingsbrigade. Ze worden niet altijd even gewaardeerd, omdat ze regels opleggen en mensen denken het wel beter te weten. Toch willen we graag een groot compliment geven aan al onze reddingsbrigade leden.

Waterhulpverlening

Een van de services die de reddingsbrigade levert is de waterhulpverlening en rampenbestrijding. Het werk is gericht op het voorkomen en beperken van gevaarlijke situaties. Niet alleen op, maar ook rond het water. Ze zijn vooral veel te zien op het strand, waar ze vaak een vaste post hebben, maar ook bij het ijsselmeer en recreatie watergebieden in Nederland. Allemaal om de veiligheid te waarborgen en verdrinkingsdoden tegen te gaan. Door de kenmerkende fel oranje rib boten zijn ze altijd goed zichtbaar en herkenbaar.

Rampenbestrijding

We hopen natuurlijk niet dat het voorkomt, maar Nederland is nou eenmaal een land omringd door water en een overstroming zou kunnen voorkomen. Ook in dat geval is de reddingsbrigade in te zetten met een nationale reddingsvloot. De reddingsbrigade zal dan worden ingezet voor evacuatie en hulpverlening. Deze bemanningsleden hebben een grote verantwoordelijkheid en de staan dan ook 365 dagen per jaar klaar om binnen 1 uur klaar te staan als inzet.

Inzet bij (sport)evenementen

Niet alleen bij standaard recreatiegebieden staat de reddingsbrigade in hun Rib’s paaraat. Ook wordt de reddingsbrigade steeds vaker ingezet bij de beveiliging van evenementen. Denk bijvoorbeeld aan de nieuwjaarsduik, sportevenementen, de sinterklaasintocht en andere spellen die op het water plaatsvinden.

Een heftige training

Niet iedereen kan zichzelf zomaar lid van de reddingsbrigade noemen. Hiervoor zijn zware trainingen vereist en een gevoel van verantwoordelijkheid. Iemand anders zijn leven kan tenslotte van jou afhangen. Zo krijg je een cursus over hoe je mensen uit het water moet redden en worden er ook lessen in Eerste hulp en reanimatie aangeboden. Alle leden zijn vrijwilligers en zijn getraind om de noodzakelijke hulpverlening te kunnen geven. Er zijn verschillende niveaus beschikbaar voor alle leeftijden. Junior redder 1 t/m 4, zwemmend redder 1 t/m 4. life saver 1 t/m 3 en life saver beach

Wereldwijde wedstrijden

Het werk bij de reddingsbrigade is zo intensief, dat er zelfs wereldwijde kampioenschappen Life Saving zijn. Hierbij is een combinatie nodig van snelheid, techniek, kracht en tactiek. er zijn 3 onderdelen om aan mee te doen.
1. Pool events: Wedstrijdonderdelen in het zwembad
2. Ocean events: Wedstrijdonderdelen in zee en op het strand
3. RIB events: Rescue Inflatable Boat, is een van de meest spectaculaire onderdelen van de sport Lifesaving.De wedstrijden zijn snel, spannend en zeer uitdagend. Het vraagt ontzettend veel kennis van de boot en de omstandigheden, vaardigheden en kracht en fitheid.

Bron: https://www.reddingsbrigade.nl/

december 10th, 2017  in Veiligheid Reacties uitgeschakeld voor Een kijkje bij de reddingsbrigade

Comments are closed.